El proper 3 de gener se celebren els caucus d'Iowa. En centenars de poblets dels Estats Units es reuniran, a les 7 del vespre, amb temperatures sota zero, votants demòcrates i republicans per escollir el candidat del seu partit a ocupar el despatx oval. Tot comença aquí, en aquests petits poblets. Tot comença a Iowa.

dimarts, 1 de gener del 2008

Diga'm com vesteixes i et diré qui votes

Ahir em vaig reservar un bocí de la nostra aventura per explicar-vos-el avui, amb més calma. La història podria titular-se Mike Huckabee i la seva gent.

Just abans d'arribar a l'hotel vam considerar que ja era hora de veure un Republicà en acció. Si fins llavors no havíem assistit a cap acte dels candidats del partit de J.W. Bush, no era per la falta de sintonia ideològica, sinó per problemes d'agenda. A més, només hi ha dos contenders Republicans que aquests dies fan campanya a l'Estat: Huckabee i Romney. Giuliani i els seus estrategues creuen que no necessiten Iowa per guanyar. McCain, per la seva banda, concentra tots els seus esforços a New Hampshire.

En fi, Mike Huckabee celebrava ahir, en un club privat de Des Moines, un acte de campanya que, al seu torn, servia per donar la benvinguda al 2008. No sabem si els assistents vestien americana i corbata (alguns esmòquing, fins i tot) perquè eren de dretes o perquè era Cap d'Any. Aquest comentari és políticament incorrecte però empíricament necessari.

Hem comprovat que l'audiència als mítings dels Demòcrates i dels republicans és diferent. Hi ha dues Amèriques. La de la mare de família que diumenge passat alçava la mà den un míting d'Obama quan el candidat demanava qui no tenia assegurança mèdica, i la que ahir al vespre es reunia al voltant de les taules de canapès al Wakonda Club.

Micke Huckabee es va retardar més d'una hora i mitja i, per tant, vam marxar abans que parlés. Prometem anar a veure un míting sencer de l'exgovernador d'Arkansas abans de dijous. Ara bé, l'estona d'espera va ser productiva. Mentre una orquestra tocava en directe "Fly me to de moon", el Claudi i jo observàvem amb atenció els assistents a l'acte i posàvem l'orella en algunes converses.

Les preocupacions d'uns i d'altres són ben diferents. Mentre els Demòcrates aborden qüestions com la guerra a l'Iraq o la reforma del sistema sanitari, els Republicans parlen de fiscalitat, la família i el patriotisme.

La religió juga un paper clau entre els votants Republicans. L'última enquesta del Register mostra com només un 23% dels votants Republicans creu que la religió no és important a l'hora de decantar-se per un o altre candidat. No m'estranya, doncs, que un dels presentadors de Huckabee acabés ahir el seu speech cridant "Amén".