El proper 3 de gener se celebren els caucus d'Iowa. En centenars de poblets dels Estats Units es reuniran, a les 7 del vespre, amb temperatures sota zero, votants demòcrates i republicans per escollir el candidat del seu partit a ocupar el despatx oval. Tot comença aquí, en aquests petits poblets. Tot comença a Iowa.

dijous, 6 de desembre del 2007

"memo to Obama"

Tornem-hi amb Karl Rove. No és que hi estigui obsessionat, però m'he topat amb un altre article signat per aquest famós spin doctor. Aquets és genial. El va publicar el passat dimarts el Financial Times. És un article titulat "Memo de Obama". Auxò de ser nou en el món dels blogs fa que no us el pugui enllaçar. Em dóna errors cada vegada que ho intento. Però us en faig un resum. Val la pena.

Rove publica un article donant consells a Barack Obama sobre come guanyar Hillary Clinton a Iowa. Una classe magistral en poques línies. Un caldo concentrat d'estratègia política. Recomanacions que, un cop llegides, semblen elementalment elementals. Li diu:

a) Has de lluitar. Planta cara amb elegància. Abandona aquesta imatge d'Adlai Stevenson sense vitamines. "Sharpen your attacks".
b) Saps que molts Demòcrates tenen dubtes sobre Hillary Clinton; sobre la seva capacitat; sobre si seria una bona preisdenta. Saps que és vencible. Per això has aconseguit que tants antics "money raisers" de Bill Clinton hagin optat per tu en aquesta ocasió. Fes públics aquests temors. No deixis que la Hillary es blindi sota l'aureola d'intocable.
c) Si crees controvèrsies, no ho facis sobre temes on tu ets dèbil. Per exemple, i com has fet, acusant la Hillary de manca d'experiència en política exterior. Tu encara en tens menys.
d) Sigues clar. Respon sí o no. Equivoca't. Però no avaluis tant les teves respostes, que sigui ella l'ambigua, la calculadora.
e) La idea de canvi agrada als Demòcrates. Dona't a conèixer. Explica millor quin canvi proposes.
f) No deixis que la Hillary adopti el paper de víctima quan afirma, sumbilinalment, que qui discrepta d'ella desuniex els Demòcrates. Es pot discreptar, pensnar diferent de qui va al capdavant. Això és una nominació, no una coronació!

Ja ho veieu, Karl Rove ataca de nou. Tot i la saviesa dels consells, no sé si li fa cap favor al pobre Obama... Voldria algun candidat ser seriosament assessorat per la bèstia negra del partit contrari?