El proper 3 de gener se celebren els caucus d'Iowa. En centenars de poblets dels Estats Units es reuniran, a les 7 del vespre, amb temperatures sota zero, votants demòcrates i republicans per escollir el candidat del seu partit a ocupar el despatx oval. Tot comença aquí, en aquests petits poblets. Tot comença a Iowa.

dimarts, 11 de desembre del 2007

Hillary: not change, but new beginning

Fa dies comentàvem l'últim anunci de Barack Obama. Hillary Clinton també té el seu nou espot. Es tracta d'un missatge de 60 segons que s'emet des d'aquesta setmana a New Hampshire.

El títol és simptomàtic: "New beginning". Fixeu-vos-hi, no parla de canvi, com fa Obama, sinó de nou començament. L'equip de campanya de Clinton té clar que, en comparació amb el sendaor d'Illinois, la seva candidata no representa el canvi. No obstant això, sí que pot significar un nou començament si ella mateixa es presenta com a alternativa a l'administració republicana. Clinton, de fet, fa temps que apel·la als votants de Bush desencantats, especialment les dones.

El segon missatge-força de l'anunci consisteix en ressaltar un atribut que Clinton ha utilitzat des del començament: l'experiència. En una velada referència a Obama, l'exprimera dama diu: "It takes strengh and experience to bring about change". Fantàstic! La idea de fons és: Obama us promet un canvi, però jo disposo dels coneixements, de les habilitats i dels contactes adequats per fer que aquest canvi sigui real. I per si quedés algun dubte afegeix contundent: "from day one". A ella, no li caldrà un temps per a l'aprenentatge.

I a continuació, fent de la necessitat virtut, explica quina ha estat la seva trajectòria durant els darrers 35 anys. Detalla la seva dedicació a la vida pública. En aquest espot, Clinton fa valer tot allò que Obama no pot oferir.

Veurem qui s'acaba imposant.