El proper 3 de gener se celebren els caucus d'Iowa. En centenars de poblets dels Estats Units es reuniran, a les 7 del vespre, amb temperatures sota zero, votants demòcrates i republicans per escollir el candidat del seu partit a ocupar el despatx oval. Tot comença aquí, en aquests petits poblets. Tot comença a Iowa.

dimarts, 11 de desembre del 2007

ice storm

Espero que quan nosaltres visitem Iowa no faci el temps que hi està fent avui. Terrible. Espero que la mare naturalesa tingui compassió de nosaltres que, mediterranis com som, estem acostumats a hiverns plàcids vora el mar que, per no molestar, no maten ni els geranis que plantem als balcons durant l'estiu.

Tot això ho dic perquè a Iowa hi ha hagut, aquesta matinada, una "ice storm" (tempesta de gel). Això significa, per als no iniciats en les trastades pròpies d'un clima continental, que fa tan fred que, quan plou, l'aigua no es transforma en neu, sinó en gel. Això significa que tot queda cobert d'una crosta blanca, cristal·lina, impenetrable. Arbres, cotxes, teulades, línies elèctriques... Tot.

S'han suspès la majoria d'actes de totes les campanyes, així com les classes a escoles i universitats. El govern d'Iowa recomana als ciutadans que comprin provisions per no haver de sortir de casa durant tres dies. Un portaveu oficial de l'aeroport de Des Moines (tancat fa unes hores) ha dit que fa quatre anys que hi treballa i que és la segona vegada que tanquen aquest aeroport. La primera, va ser la setmana passada. Així ho explica, amb un resignat sentit de l'humor, el reporter del Washington Post, Dan Balz.

Espero que no hi hagi cap tempesta de gel durant la nostra visita. Ni els meus ossos, fredolics de mena, ni la meva destresa conduint ho resistirien.

Us adjunto una fotografia on es veu com una fulla de roure ha quedat, literalment, engolida pel gel.