El proper 3 de gener se celebren els caucus d'Iowa. En centenars de poblets dels Estats Units es reuniran, a les 7 del vespre, amb temperatures sota zero, votants demòcrates i republicans per escollir el candidat del seu partit a ocupar el despatx oval. Tot comença aquí, en aquests petits poblets. Tot comença a Iowa.

dilluns, 3 de desembre del 2007

cotxes i Karl Rove

Ja tenim el cotxe llogat. Pensant en els camins rurals plens de neu hem optat per un jeep. De Chicago a Des Moines hi ha uns 550 quilòmetres, que cobrirem, segurament, en diferents etapes. Fins ara, sempre que havia visitat els Estats UNits m'havia quedat a les ciutats: Nova York, Washington, Seatle, Chicago... Però mai he explorat a fons l'Amèrica rural, l'Amèrica WASP, l'Amèrica Republicana. En tinc ganes.

Avui he descobert un article de l'aqruitecte (així l'anomenen) de les victòries de J.W. Bush, Karl Rove, a la revista Newsweek. Interessent lectura. Dóna consells als candidats Republicans sobre com derrotar Hillary Clinton. Els demana: a) actuar amb sinceritat i naturalitat; els americans estan cansats de candidats precuinats, de gestos artificials; volen algú que la cagui de tant en tant; b) mimar les minories, comencen a ser bosses de vots importants; c) centrar-se en "issues" que van més enllà de l'economia i la fiscalitat; en aquesta campanya, a diferència del que és habitual, la sanitat i la seguretat social seran problemes clau; d) abordar amb decisió la guerra a l'Iraq presentant-se com els únics caspaços de garantir la victòria. Sortir-ne és de gallines, ve a dir.

Consells concentrats d'un exassessor del President amb anècdotes sobre Hillary Clinton incloses. Un Karl Rove que també té les seves preferències a les files Demòcrates. Avui, el Financial Times publica una carta oberta de Rove a Obama: li dona consells per derrotar Clinton. "Win Iowa or get out of the race", li etsiba.

En fi, demà més.

1 comentari:

Albert Medrán ha dit...

Adam, et recomano aquest article sobre Rove:

http://paucanaleta.blogspot.com/2007/12/les-tres-preguntes-de-karl-rove.html